mr. E.W.F. (Edwin) Schotanus
Advocaat sinds 1997
E-mail
schotanus@brunet.nl
Praktijkgebieden
Mededingingsrecht
Onderneming en recht
Specialisaties
(Europees) mededingingsrecht, markt en overheid, staatssteun, gezondheidszorg, compliance
Opleiding
Studeerde bedrijfsrecht aan de Rijksuniversiteit Leiden (1996)
Grotius specialisatieopleiding Nederlands- en Europees Mededingingsrecht (2003)
Nevenactiviteiten
Lid Vereniging voor Mededingingsrecht
Publicaties
- "De kwestie CBS: het failliet van de Wet markt en overheid", Tijdschrift Mededingingsrecht in de Praktijk, 2020, nr. 2., p. 24
- “Port of Izola: An Appreciable Twist in State Aid Law”, European State Aid Law Quarterly, 2019, nr. 3/14
- “Ondanks rechterlijke beoordelingsstandaard blijft wetswijziging algemeen belang uitzondering noodzakelijk”, Tijdschrift Mededinging in de Praktijk, 2018, nr. 7, p. 21
- “Concurrerende overheidsondernemingen: a continuing story”, Markt en Mededinging, 2016, nr. 4, p. 138
- “Openbaar personenvervoer over water: tussen wal en schip”, Markt en Mededinging, 2013, nr. 4, p. 126
- “Voordeel versus compensatie”, Markt en Mededinging, 2005, nr. 7, p. 200
- “Van openbare orde”, Markt en Mededinging 2002, nr. 8, p. 261
“Mededingingsrecht houdt zich bezig met het waarborgen van eerlijke concurrentie. Het mededingingsrecht speelt een rol bij fusies, overnames, joint ventures en andere samenwerkingsafspraken tussen ondernemingen en instellingen. Daarvoor kan vooraf goedkeuring nodig zijn van bijvoorbeeld de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) of de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Een ander voorbeeld zijn distributieovereenkomsten. Daarbij zie je vaak discussie over de bewegingsvrijheid van de distributeur om de producten van de leverancier te kunnen verkopen. Al deze vormen van samenwerking moeten op een goede wijze worden gestructureerd om boetes te voorkomen en dat is dan een van mijn taken.”
“Het komt ook steeds vaker voor dat het handelen van overheden gevolgen voor de concurrentie heeft. Een gemeente verhuurt bijvoorbeeld een sporthal of subsidieert de exploitant van die sporthal. Dit kan tot oneerlijke concurrentie leiden. Het mededingingsrecht biedt ondernemingen middelen om dit gedrag van overheden te controleren en eventueel aan te pakken.”
“Vaak zie ik al snel de crux van de zaak. Vervolgens identificeer ik mogelijke oplossingen waarmee ik voor de cliënt aan de slag kan gaan. Ik maak zaken echter niet groter dan ze zijn.
Belangrijk vind ik om cliënten persoonlijke aandacht te geven en snel te reageren op hun vragen of problemen. Ik wil altijd bereikbaar zijn voor hen en ze ontzorgen. Dat is echt een belangrijk doel in mijn werk. Dat kan alleen door proactief te zijn: voor cliënten ontwikkelingen opmerken die voor hun eigen organisatie relevant zijn en van daaruit proactief adviseren. En natuurlijk daarbij altijd het belang van de cliënt centraal stellen: niet voor de korte-termijn-oplossing gaan als een andere oplossing op langere termijn beter is. Ze moeten met een gerust hart een samenwerking aan kunnen gaan en weten dat het juridisch allemaal perfect geregeld is, voor nu en voor de toekomst.”