Schotanus_Schuifdeur.jpg

mr. E.W.F. (Edwin) Schotanus

Advocaat sinds 1997

E-mail

Praktijkgebieden

Mededingingsrecht
Onderneming en recht

Specialisaties

(Europees) mededingingsrecht, markt en overheid, staatssteun, gezondheidszorg, compliance

Opleiding

Studeerde bedrijfsrecht aan de Rijksuniversiteit Leiden (1996)
Grotius specialisatieopleiding Nederlands- en Europees Mededingingsrecht (2003)

Nevenactiviteiten

Lid Vereniging voor Mededingingsrecht

Publicaties


“Mededingingsrecht houdt zich bezig met het waarborgen van eerlijke concurrentie. Het mededingingsrecht speelt een rol bij fusies, overnames, joint ventures en andere samenwerkingsafspraken tussen ondernemingen en instellingen. Daarvoor kan vooraf goedkeuring nodig zijn van bijvoorbeeld de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) of de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Een ander voorbeeld zijn distributieovereenkomsten. Daarbij zie je vaak discussie over de bewegingsvrijheid van de distributeur om de producten van de leverancier te kunnen verkopen. Al deze vormen van samenwerking moeten op een goede wijze worden gestructureerd om boetes te voorkomen en dat is dan een van mijn taken.”

“Het komt ook steeds vaker voor dat het handelen van overheden gevolgen voor de concurrentie heeft. Een gemeente verhuurt bijvoorbeeld een sporthal of subsidieert de exploitant van die sporthal. Dit kan tot oneerlijke concurrentie leiden. Het mededingingsrecht biedt ondernemingen middelen om dit gedrag van overheden te controleren en eventueel aan te pakken.”

“Vaak zie ik al snel de crux van de zaak. Vervolgens identificeer ik mogelijke oplossingen waarmee ik voor de cliënt aan de slag kan gaan. Ik maak zaken echter niet groter dan ze zijn.
Belangrijk vind ik om cliënten persoonlijke aandacht te geven en snel te reageren op hun vragen of problemen. Ik wil altijd bereikbaar zijn voor hen en ze ontzorgen. Dat is echt een belangrijk doel in mijn werk. Dat kan alleen door proactief te zijn: voor cliënten ontwikkelingen opmerken die voor hun eigen organisatie relevant zijn en van daaruit proactief adviseren. En natuurlijk daarbij altijd het belang van de cliënt centraal stellen: niet voor de korte-termijn-oplossing gaan als een andere oplossing op langere termijn beter is. Ze moeten met een gerust hart een samenwerking aan kunnen gaan en weten dat het juridisch allemaal perfect geregeld is, voor nu en voor de toekomst.”

Kunnen wij u helpen?

Velden met een (*) zijn verplicht

Om spam te voorkomen, vragen wij u onderstaande aan te vinken.