Instroom in de WIA kan de werkgever veel geld kosten. Hoe voorkomt u dat?

tekst: mr. I.G.J. (Ingeborg) van den Broek

Ik ben er toch steeds weer verbaasd over, hoe weinig werkgevers en HR-afdelingen actie  ondernemen als een werknemer in de WIA terecht komt. Het is afhankelijk van de grootte van de onderneming, maar een beetje onderneming betaalt al snel een forse rekening (die soms tot enkele tonnen kan oplopen) als een werknemer langdurig de WGA instroomt. Natuurlijk niet in één keer, maar verspreid over een aantal jaren via de gedifferentieerde WGA-premies (de zogenoemde ‘toerekening’). Misschien is dat ook de reden dat werkgevers het vaak laten gebeuren: het is niet direct zichtbaar. En misschien denkt men ook dat er toch niets tegen te doen valt.

Die laatste gedachte is lang niet altijd terecht. Het kan lonen om eens kritisch te kijken of te laten kijken naar de WGA-beslissingen van het UWV. Met professionele ondersteuning van bijvoorbeeld een arbeidsdeskundige en een jurist kunt u misschien de WGA-uitkering omgezet krijgen in een IVA-uitkering. De WGA betaalt u als (grote) werkgever via de achterdeur zelf, de IVA-uitkering kost u niets. Andersom gebeurt het niet zelden dat aan een werknemer ten onrechte een uitkering wordt toegekend. Door bezwaar te maken of, beter nog, in de aanvraagprocedure actiever te anticiperen, kunt u dat wellicht voorkomen.

De laatste jaren procedeer ik ook steeds vaker in situaties waarin het op zich wel terecht is dat een WGA-uitkering aan werknemer is toegekend, maar waarbij het bijzonder onredelijk is om de rekening bij de werkgever neer te leggen. Uitgangspunt van de wetgever was; de vervuiler betaalt. Laat je als werkgever iemand de WGA instromen, dan draai je ook voor de kosten op. Ik kan echter talloze voorbeelden noemen van situaties waarin de werkgever de WGA-uitkering moet betalen, maar niet de vervuiler was. Onrechtvaardig, als je het mij vraagt! Het wettelijke systeem is soms te rigide.

In veel gevallen kan echter via bezwaar bij het UWV of soms ook bij de belastingdienst deze toerekening toch worden teruggedraaid. Dat vereist wel de nodige kennis in het woud van regelgeving rondom de WIA en de Wet BeZaVa. Het is niet altijd makkelijk, maar het loont wel de moeite. Het gaat immers om forse schadeposten. Dus werkgevers en HR-professionals, laat het niet zomaar gebeuren en kom in actie. Wij kunnen u hierin adviseren en bijstaan. Neem gerust contact op voor een oriënterend gesprek.

Ingeborg van den Broek

Kunnen wij u helpen?

Velden met een (*) zijn verplicht

Om spam te voorkomen, vragen wij u onderstaande aan te vinken.